Oferte de sejur la hoteluri din statiuni balneare pentru tratamente balneo-climaterice Romania: Baile Felix, Baile Govora, Baile Herculane, Baile Olanesti, Borsa, Buzias, Calimanesti Caciulata, Covasna, Durau, Lacu Sarat, Ocna Sibiului, Sangeorz Bai, Slanic Moldova - Targul Ocna, Sovata, Tusnad, Vatra Dornei

Reduceri pentru rezervari directe la hoteluri!

Pentru cazari in Statiuni Balneare din Romania, se pot cauta oferte la link-urile de mai jos (Baile Felix, Calimanesti, etc.).

Paginile de mai jos sunt doar de prezentare a hotelurilor, fara tarife.

Baile Felix
Hotel International Baile Felix 4*
Pensiunea Beverly Hills 3*
Hotel Termal 3*
Hotel Nufarul 3*
Hotel Poienita 2*
Hotel Mures Baile Felix 2*
Baile Govora
Hotel Belvedere Baile Govora 3*




Baile Herculane
Hotel Ferdinand 4*
Hotel Sara's Sons 3*



Baile Olanesti
Hotel Central Baile Olanesti 3*
Hotel Olanesti 3*
Hotel President Baile Olanesti 3*


Borsa
Hotel As Borsa 3*


Buzias
Hotel Parc Buzias 3*
Hotel Timis Buzias 2*

Calimanesti Caciulata
Hotel Caciulata 3*
Hotel Cozia 3*
Hotel Central Calimanesti Caciulata 3*
Hotel Oltul 2*+
Covasna
Hotel Covasna 3*


Durau
Hotel Bradul Durau 3*
Hotel Brandusa Durau 2*
Lacu Sarat
Rebis International Lacu Sarat 3*

Ocna Sibiului
Hotel Helios Ocna Sibiului 4*
Hotel Salinas Ocna Sibiului 3*
Sangeorz Bai
Hotel Hebe 2*

Slanic Moldova - Targu Ocna
Hotel Nemira 4*
Hotel Dobru 3*
Hotel EuroVacanta 3*
Pensiunea Montana Slanic Moldova 3*
Vila Ioana Slanic Moldova 3*
Vila Palas 2*
Sovata
Hotel Bradet 2*
Hotel Danubius Health Spa Resort 4*
Hotel Hefaistos Sovata 2*


Baile Tusnad
Hotel Ciucas Tusnad 3*
Hotel Tusnad 2-3*



Vatra Dornei
Hotel Bradul Calimani 3*
Hotel Intus 3*



Baile Felix

Descriere statiune:

Cea  mai mare si mai cunoscuta statiune balneara din Romania, premiata international pentru apele sale termale inca de acum un secol, se repozitioneaza astazi pe harta serviciilor turistice ale continentului. Baile Felix, de 30 de ani prezenta pe piete tinta externe precum Germania, Austria, Israel sau alte tari nordice, este destinatia potrivita pentru tratament, intretinere, agrement dar si pentru intalniri de afaceri. Oferta programelor de tratament si de intretinere combina perfect metode moderne si traditionale in complexele balneare dotate cu aparatura de ultima generatie.

Datorita apei termale si bio-climatului de crutare, tratamentul si baile (chiar in aer liber), sunt posibile tot timpul anului. Strandurile Apollo si Felix, recent renovate, dispun de bazine cu apa termala operationale 12, respectv 5 luni din an.

Cea mai moderna baza de tratament si wellness dintr-o  statiune balneara romaneasca, cu echipamente medicale noi furnizate de lideri in domeniu, functioneaza din primavara 2007 in Complexul International.

Amplasament geografic:

Statiunea este situata la altitudinea de 140m, in partea de nord-vest a Romaniei, in Campia Crisurilor, la zona de contact cu extremitatea vestica a dealurilor de la poalele Muntilor Padurea Craiului. Clima este temperat continentala, cu precipitatii reduse (650 mm anual), vanturi slabe si predominante din nord si sud-est, temperaturi vara de 22 grade C si iarna de 10 grade C. Cel mai apropiat oras si aeroport este Oradea (la 9 km).

Factori naturali de cura:

Ape minerale termale, cu o temperatura cuprinsa intre 41-49 grade C, si o mineralizare totala in jur de 1g/l. Din punct de vedere al compozitiei chimice, ele sunt bicarbonate, sulfate, calcice, sodice, silicoase, oligominerale; namolul terapeutic este folosit sub forma de impachetari sau bai; bioclimat de crutare, cu nuante excitante.

Atractii turistice:

Pestera Ursilor (86 km de Oradea), Baile 1 Mai (2 km de Baile Felix), Stana de Vale, Pesterile din muntii Apuseni, Biharea (vestigiile cetatii Biharea, centru politic al voievodatului lui Menumorut; sec. X).

Sarbatori folclorice:

Festivalul cantecului, portului si dansului popular bihorean (anual, in luna Iulie, la Baile Felix), Targul de la Vama Sarii (anual, in Iunie, in Comuna Vadu Crisului).

Indicatii terapeutice:  

Afectiunii reumatismale inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, stari dupa reumatism articular acut); afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara insotita sau nu de cervicobrahialgii, lomsciatalgii, artroze, poliartroze); afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, periartrita scapulohumerala etc.); afectiuni postraumatice (redori articulare postraumatice, stari dupa operatii pe articulatii, muschi si oase, stari dupa fracturi, entorse, luxatii); afectiuni neurologice centrale si periferice (hemipareze la minimum 6 luni de la data aparitiei, parapareze la minimum 3 luni dupa mielite, dupa operatii de maduva, dupa traumatisme vertebrale, diverse pareze si paralizii); afectiuni ginecologice (metroanexite cronice, tulburari minore de pubertate sau de menopauza); afectiuni asociate (boli metabolice si de nutritie, boli endocrine).

Contraindicatii:

Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Instalatii pentru bai cu apa minerala termala in cazi si bazine, cu posibilitati de kinetoterapie si elongatii subacvale; instalatii pentru aplicatii calde cu namol, instalatii pentru tratamente ginecologice cu ape minerale termale si namol cald; buvete pentru cura interna cu apa minerala; instalatii complexe de electro si hidro terapie; instalatii cu aerosoli si hidroterapie; instalatii de aerosoli si inhalatii; bazine in aer liber cu apa minerala termala, unele cu functionare permanenta, indiferent de anotimp; Sali de gimnastica medicala; masaj medical; sauna.

Baile Govora

Descriere statiune:

Govora este o statiune de importanta nationala deschisa in toate anotimpurile renumita pentru variatatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) si cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf (pentru cure interne) cunoscute si utilizate inca din 1866. Statiunea poate primi peste 1400 turisti pe serie in tot timpul anului, din baza de agrement nelipsind terenurile de sport (fotbal si tenis) , sala de spectacole, discoteci si baruri.

Amplasament geografic:

Stațiunea este situata la o altitudine de 360 m, in bazinul subcarpatic din nord-estul Olteniei, pe valea raului Hinta, la 20 km de Ramnicu Valcea.

Factori naturali de cura:

Ape minerale clorurate-sodice, iodurate, bromurate, sulfuroase, slab bicarbonatate, hipotone; namolul mineral sapropelic transportat de la Ocnele Mari ; bioclimat de crutare.

Atractii turistice:

Parcul cu specii de plante specifice climatului mediteranean; Manastirea Horezu (1963); Pestera Pologragi; Manastirea Govora, Defileul Oltului Turnu-Rosu – Cozia; Muzeul satului valcean din Bujoreni.

Indicatii terapeutice:  

Afectiuni respiratorii (astm bronsic, bronsite cronice, enfizem pulmonar, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, sinuzite, faringite etc.); afectiuni degenerative (spondiloze, artroze, poliartroze); afectiuni reumatice articulare (tendonite, periatrite scapulohumerale); tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale (pareze usoare, sechele dupa poliomelite etc.); disfunctionalitati post-traumatice si boli asociate (ginecologice, endocrinologice, cardiovasculare, digestive, urinare).

Contraindicatii:

Boli infecto-contagioase, boli venerice tumori maligne, hemoragii, sarcina incepand cu luna a 3-a, boli psihice, boli de natura tuberculoasa.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Bai calde  cu ape minerale iodurate si sulfuroase, bai cu esența de brad, bai cu bioxid de carbon, impachetari cu namol cald , pneumoterapie,  aerosoli, electroterapie, hidroelectroterapie, kinetoterapie, masaj, masaj subacval,  cure interne cu apa minerala, cura de teren, solarium.

Baile Herculane

Descriere statiune:

Statiune milenara mentionata sub denumirea „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”. Statiunea Baile-Herculane este integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, si are o pozitie deosebit de pitoreasca. Asezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceiasi paralela cu Nisa si Venetia, îi confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene. Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua milenii. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta… ». În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Amplasament geografic:

Statiunea este situata în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanta de granita cu judetul Mehedinti si doar 25 de km de frontiera cu Serbia.

Factori naturali de cura:

Climat de depresiune intramontana, cu influente submediteraneene, sedativ-indiferent; ape minerale izotermale si hipertermale (38-60°C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compozitii chimice: sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;  clorurate, sodice, calcice; oligominerale.

Atractii turistice:

Statiunea Semenic (40 km. de Resita) renumita pentru pârtii de schi, sporturi de iarna; Muzeul Dunarii din Moldova Noua, Muzeul Locomotivelor cu Abur în aer liber, Casa Memoriala General Dragalina din Caransebes; Excursii in Muntii Semenicului, Valea Cernei si Cheile Cernei; Orasul Drobeta Turnu Severin (Podul lui Traian, Muzeul Portile de Fier); excursie cu vaporul pe Dunare, orasul Targu Jiu; Mnastirea Tismana; complexul Carstic Ponoare.  

Indicatii terapeutice:  

Boli ale aparatului locomotor (afectiuni reumatismale articulare degenerative, afectiuni reumatismale articulare inflamatorii, afectiuni reumatismale abrticulare, sechele dupa traumatisme ale aparatului locomotor ) afectiuni sistemului nervos periferic ( pareze, paralizii); afectiuni cronice ale aparatului respirator (bronsite, rinite, sinuzite, astm), afectiuni ginecologice cronice, diabet zaharat incipient, intoxicatii cu metale grele, boli digestive, afectiuni ale ochilor, sindrom supraponderal.

Contraindicatii:

Boli acute, tumori, T.B.C., epilepsie, tulburari psihice, sindrom hemoragic.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Hidroterapie, electroterapie, masaj, recuperare functionala, cultura fizica medicala, acupunctura, tratamente geriatrice, cosmetica geriatrica, medicina traditionala chineza. Instalatii pentru bai cu ape minerale termale sulfuroase si cu ape minerale termale clorurosodice atat in vane, cat si in bazine, cu posibilitati de kinetoterapie; buvete pentru cura interna cu ape minerale; bazin cu ape minerale termale in aer liber; instalatii de aerosoli si inhalatii cu ape minerale; sali de gimnastica medicala, masaj medical; sauna.

Baile Olanesti

Descriere statiune:

Statiunea Baile Olanesti, perla a statiunilor vâlcene este situata în N – E Olteniei, jud.Vâlcea în depresiunea Getica de la poalele Carpatilor Meridionali la o distanta de 18 km de Rm. Vâlcea la o altitudine de 450 m într-o zona colinara cu paduri de foioase, având un climat sedativ de crutare si bogate resurse hidrominerale.             

Zestrea statiunii Baile Olanesti consta în îmbinarea în mod armonios a mai multor factori naturali de cura, si anume: factorul climatic, relieful variat si peisagistica si factorul hidromineral. Bioclimatul sedativ – indiferent (de crutare) este benefic, atât pentru vârstnici, cât si pentru cei cu tare organice (bolnavi).

Factorul hidromineral consta în cele peste 35 surse hidrominerale (30 izvoare si 5 sonde), acestea dând posibilitatea tratarii la Olanesti a unei palete  largi de afectiuni.

Caracteristicile fizico – chimice a surselor hidrominerale din statiune o da prezenta hidrogenului sulfurat, atribuind acestor izvoare calitatea de ape sulfuroase mixte cu o mineralizare foarte variata: oligominerale, hipotone, izotone, hipertone, mezotermale.

Amplasament geografic:

Baile Olanesti sunt amplasate de o parte si de alta a Paraului Olanesti (afluent al Oltului) intr-o depresiune intracolinara a Carpatilor Meridionali, la 18 km de Ramnicu Valcea. Altitudine: 450 m Climat: continental, cu ierni blande si veri racoroase. Se afla intr-o depresiune intracolinara a Carpatilor Meridionali, la o altitudine de 450m (de o parte si de alta a paraului Olanesti, afluent al Oltului) si la o distanta de 18 km de municipiul Ramnicu Valcea; statiunea Baile Olanesti se bucura de o deosebita faima.
Depresiunea este deschisa spre sud. Spre nord si vest este inchisa de crestele calcaroase ale masivului Capatanei: Candoaia (1494 m), Stogul (1494 m), Caprareasa (1799 m), Vanturarita (1873 m) si Gera (1885 m).
Olanestiul, are un climat placut (alt. 450 m), cu influente mediteraneene, caracterizat prin ierni blinde si veri racoroase, cu temperatura medie de +9 grade C, precipitatii moderate si nebulozitate scazuta, facandu-l accesibil orcarei varste, pentru ca apele sale minerale (mineralizare ridicata 2937-17862 mg%) , sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magnezice,unele oligominerale, alte hipotone si respectiv izotone, cu efecte deosebite intr-o gama larga de afectiuni si pentru ca, intervine si unul dintre organizatorii de turism, Baile Olanesti, cu constructiile in vechiul stil al arhitecturii oltenesti raspandite printre arbori seculaisi flori multicolore, ofera turistului un peisaj aparte, clipe de desfatare, o liniste desavarsita intrerupta in rastimp de trilul pasarilor, intr-un cuvant pentru ca sunt o oaza de sanatate si de adevarata poezie a naturii, a celor patru anotimpuri.

Factori naturali de cura:

Ape minerale sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, unele oligominerale (izv. Nr. 11, 12, 24), altele hipotone (izv. Nr. 5, 7, 8, 9, 10, 14) sau izotone (izv. Nr. 3, 19) – provenite din izvoare naturale; acestea sunt recomandate in cura interna; amplasament: izv. Nr. 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 - in Pavilionul I, pe valea Tisei; izv. Nr. 7, 15, 16, 19 - in Pavilionul II, pe malul drept al Paraului Olanesti; izv. Nr. 3, 5, 24, 30 - in Pavilioane proprii; ape minerale hipertone, sulfuroase, clorurate, sodice – provenite din foraje; acestea sunt recomandate in cura externa. Bioclimat sedativ indiferent (de crutare), caracterizat prin solicitarea foarte slaba a Sistemului Nervos Central si Vegetativ, precum si a glandelor cu secretie interna, favorizand o rapida aclimatizare a curantilor ce vin la tratament. 

Atractii turistice:

Manastirile din Nordul Olteniei - Turnu (1776), Stanisoara, Govora, Bistrita, Arnota din Costesti ctitorita în anul 1663 de Domnitorul Matei Basarab; Pestera Liliecilor, Pestera Polovraci, Pestera Muierii; centrul de olarit de la Horezu.

Indicatii terapeutice:  

Afectiuni digestive: (esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat); afectiuni renale si ale cailor urinare (litiaza renala neoperata sau operata, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica, glomerulonefrita cronica, cistita cronica); afectiuni cronice ale ficatului si cailor biliare : dischinezie biliara,colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa (cu calculi nemobilizabili), tulburari dupa ficat operat (colecistoctemie), hepatita cronica stabilizata, pancreatita cronica; afectiuni respiratorii (rinosinuzite cronice alergice, bronsita cronica astmatiforma, astm bronsic alergic, noxe profesionale, stari dupa pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronsite cronice, traheobronsite cronice, bronsectazie); afectiuni metabolice si de nutritie (diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, guta, obezitate); afectiuni dermatologice (psoriazis,ihtioze incipiente,keratodermii eczeme cronice,neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite); afectiun alergice de diferite etiologii(alimentare,medicamentoase bacteriologice) si cu manifestari diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale); boli profesionale ( intoxicatii cu metale grele: Pb, Hg, As);  afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala stadiul 1 si stadiul œ, arteropatii periferice); afectiuni asociate (afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni reumatismale abarticulare, stari posttraumatice, osteoporoza, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroza astenica); afectiuni endocrine; afectiuni ginecologice cronice.

Contraindicatii:

Afectiunile acute sau afectiunile cronice in stadiul de acutizare; Bolile infecto-contagioase; Bolile venerice,in perioada de contagiozitate; Starile casectice; Tumorile maligne; Hemoragiile repetate de orice natura; Sarcina incepand cu luna a-III-a ; Tulburarile psihice,epilepsie,narcomaniile,alcolismul cronic, toxicomaniile; Bolile sangelui si ale organelor hemato poetice ; Bolile parazitare.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Buvete pentru cura interna cu apa minerala; instalatii pentru bai calde cu apa minerala; instalatii pentru inhalatii si aerosoli; instalatii complexe pentru electro-, hidro- si termoterapie; instalatii pentru irigatii vaginale cu apa minerala; masaj medical; sali de gimnastica medicala; de asemenea, se aplica un tratament pentru desensibilizare, in cazul bolilor alergice, prin injectii cu ape minerale sulfuroase. La Olanesti functioneaza un sanatoriu de copii profilat pe tratamentul afectiunilor hepato-biliare.

Borsa

Descriere statiune:

Complexul turistic Borsa aflat la in apropiere de oras beneficieaza de o clima propice atat tratamentului cat si practicarii sporturilor de iarna.

Amplasament geografic:

Statiunea balneoclimaterica si de odihna Borsa se afla in nordul Romaniei in judetul Maramures, la poalele Muntilor Rodnei la 850 m altitudine, este una dintre cele mai vechi amenajari de acest fel din tara. Statiunea este recomandata în primul rând iubitorilor de schi , dispunând de pârtii pentru toate categorile de practicanti al acestui sport de iarna si de o trambulina naturala; telescaun si teleschi

Factori naturali de cura:

Sunt prezente izvoare de ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, feruginoase. Aerul este curat, lipsit de alergeni si puternic ozonizat.

Atractii turistice:

Complexul turistic Borsa este un loc ideal de petrecere a vacantelor atat vara (se pot practica drumetiile existand in acest sens poteci marcate) cat si iarna stratul de zapada mentinandu-se pana tarziu in primavara. Exista numeroase partii de schii de diferite grade de dificultate precum si o trambulina naturala (113 m) pe care se pot efectua sarituri cu schiurile. Instalatiile de transport pe cablu includ linii de teleferic si teleschii ce leaga statiunea cu vf.  Runcu Stiolului (1611 m).

Indicatii terapeutice:

Tratarea afectiunilor renale si a cailor urinare.

Buzias

Descriere statiune:

Situata la o altitudine de 128 m, Buzias a fost declarata statiune balneoclimaterica inca din anul 1819, la 190 de ani de la captarea primului izvor mineral. Verile placute si iernile blande fac din Buzias un loc primitor pentru turistii care sunt atrasi, in primul rand, de puterea terapeutica a apelor minerale. Acestea ajuta in tratarea afectiunilor cardiovasculare si a altor boli asociate. Curele de tratament se efectueaza in scop profilactic, terapeutic si de recuperare. Bazele de tratament din statiune sunt doatate cu instalatii moderne de bai cu apa minerala carbogazoasa, fizioterapie, instalatii pentru aerosoli si inhalatii, sala de gimnastica si masaj medical.

Amplasament geografic:

Buziasul, devenit oras la începutul anului 1956, este situat în partea de sud-vest a tarii, în Câmpia Banatului, la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu, pe cursul inferior al pârâului Valea Salciei, în Depresiunea Buziasului, la o distanta de 25 km (pe DJ 592) si 28 km (pe cale ferata) fata de Lugoj si de 34 km (pe DJ 592) si 37 km (pe cale ferata) fata de Timisoara

Factori naturali de cura:

Ape minerale carbogazose, bicarbonatate, clorurate, sodice, calcice, magneziene hipotone, cu o mineralizare totala de 2,0 – 6,6 g/l; majoritatea acestora sunt folosite, in principal, in cura externa; apa minerala extrasa prin forajul Apemin se imbuteliaza; mofeta de la sonda nr.4; bioclimat sedativ de crutare.

Atractii turistice:

Muzeul balnear - primul muzeu de acest gen din România; strandul - primul strand cu apa minerala din Europa (1874).

Indicatii terapeutice:  

Afectiuni cardiovasculare (stari dupa infarct, in stadiul de postconvalescenta, cardiopatie ischemica, insufienta mitrala si aortica compensata, hipertensiunea arteriala, arteriopatii periferice prin ateroscleroza, varice); afectiuni reumatismale degenerative (spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroze, poliartroze); afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala); afectiuni postraumatice (redori articulare postraumatice, stari dupa operatii pe muschi, oase si articulatii, stari dupa entorse, luxatii si fracturi); afectiuni neurologice periferice si centrale (pareze usoare si sechele tardive dupa hemipareze si dupa pareze la doi ani de la debut); afectiuni asociate (afectiuni respiratorii, afectiuni ginecologice, afectiuni metabolice si de nutritie, nevroza astenica, boli profesionale).

Contraindicatii:

Infarct miocardic recent, accidente vascularo-cerebrale recente, flebite acute sau subacute.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Instalatii pentru bai calde la vane cu apa minerala carbogazoasa; instalatii pentru mofete; instalatii pentru aerosoli si inhalatii; instalatii complexe pentru electro- si hidroterapie; sala de gimnastica medicala, masaj medical; cabinete pentru aplicarea de tratament cu Boicil.

Calimanesti Caciulata

Descriere statiune:

Calimanesti-Caciulata are o existenta indelungata, semnalata prin tezaurul de monede dacice si castrele de la Jiblea si Arutela. Pe timpul imparatului Hadrian (117 - 138 d.Hr.) apele de la Bivolari au fost folosite de romani la termele Arutela, precum si de populatia dacica. Statiunea Calimanesti-Caciulata este considerata “perla” statiunilor de pe valea Oltului, datorita peisajelor mirifice ce pot fi admirate in aceasta zona a Romaniei.
Din intreaga suprafata a statiunii, aproape jumatate este acoperita de intinsele paduri de foioase si rasinoase.
Este o statiune balneoclimaterica care a fost atestata documentar in 1386 si este renumita pe plan international (la recomandarea doctorului Carol Davila, Napoleon al treilea se trata cu apa minerala adusa de la izvoarele de aici).
Toate aceste frumuseti pot fi admirate numai vizitand statiunea Calimanesti- Caciulata.

Amplasament geografic:

Statiunea Calimanesti Caciulata este situata la poalele muntelui Cozia, pe colinele malului drept al Oltului, in apropiere de manastirile Cozia, Ostrov, Turnu si de cetatea medievala Sibiu fiind considerata si perla statiunilor de pe valea Oltului.

Factori naturali de cura:

Ape minerale cu concentratii, compozitii chimice si temperaturi variate, sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, magneziene, in cea mai mare parte hipotone; bioclimat sedativ de crutare.

Atractii turistice:

Drumetii in zona de munte (Vf. Cozia 1644 m); Manastirile Stanisoara, Frasinei, Cozia, Turnu; excursii la obiective turistice din judet si imprejurimi.

Indicatii terapeutice:  

Afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, constipatia cronica, colite cronice); afectiuni hepato-biliare (diskinezia biliara, colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa, tulburari dupa ficat operat: colecistectomie, hepatita cronica, pancreatita cronica); afectiuni renale si ale cailor urinare (litiaza renala neoperata sau operata, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica, infectii urinare, glomerulonefrita cronica stabilizata); afectiuni metabolice si de nutritie (diabetul zaharat, stari de hiperuricemii, de hiperlicemii, obezitate); afectiuni reumatismale inflamatorii (stari alergice articulare, dupa reumatism articular acut sau dupa infectii de focar); afectiuni rematismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala); afectiuni post-traumatice (redori articulare posttraumatice, stari dupa entorse, luxatii si fracturi); afectiuni neurologice periferice (pareze, stari dupa poliomielita); afectiuni respiratorii (persoane expuse la noxe respiratorii, microbiene sau virotice, astmul alergic, bronsitele si traheo-bronsitele cronice, bronsiectazia); afectiuni asociate (ginecologice, otorinolaringologice, dermatologice, cardiovasculare, endocrine, nevroza astenica, boli profesionale).

Contraindicatii:

Afectiuni in stadiu acut, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii abundente si repetate de orice fel, sarcina patologica in orice luna si sarcina normala incepand cu luna a 5-a, epilepsie si boli psihice, alcoolism.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Instalatii pentru bai calde cu apa minerala in vane si bazine; bazin descoperit cu apa termala sulfuroasa (Caciulata); buvete pentru cura interna cu apa minerala; instalatii pentru aerosoli si inhalatii; instalatii complexe pentru electro, termo si hidroterapie; Sali de gimnastica medicala, masaj medical; amenajari pentru aerohelioterapie la strandul termal.

Covasna

Descriere statiune:

 Primele cure balneare la Covasna au fost orgenizate in secolul XIX: apa minerala scoasa din fantani era turnata in cazi de lemn si incalzita cu pietre fierbinti. Mofetele erau, de fapt, niste gauri mari in pamant, cu scari, in care pacientul intra cu tot corpul lasandu-si doar capul afara, in aer liber.

Astazi Covasna are o baza de tratament moderna la care vin, in orice perioada a anului, cei care prefera  o terapie naturala impotriva afectiunilor cardiovasculare. De altfel, ,, Statiunea inimii” este renumita pentru abundenta, varietatea si valoarea deosebita a factorilor de cura naturali.

Dupa o sedere la Covasna, in care beneficiezi de aerul puternic ozonat din Valea Zanelor – un leac excelent impotriva stresului – si de tratamentul complex din bazele statiunii, vei pleca refacut din statiunea numita ,,mina de aur a Transilvaniei”.

Amplasament geografic:

Covasna este situata la o altitudine de 564 m., la contactul versantului estic al Muntilor Vrancei cu Depresiunea Barsei, la 31 km. de Sfantu Gheorghe si 60 km. de Brasov.

Factori naturali de cura:

Ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate-sodice, hipotone si hipertone; mofete; bioclimat sedativ de crutare.

Atractii turistice:

Valea Zanelor (popas turistic, parc dendrologic); Voinesti (port popular traditional, porti sculptate); Malnas Bai; ruinele Cetatii Vapa (sec. XIV); Rezervatia ecologica Balta Dracului (in centrul orasului); planul inclinat (o instalatie ingenioasa construita inainte de 1899 ce asigura transporul materialelor fara motor).

Indicatii terapeutice:  

Afectiuni cardiovasculare (arteriopatii, cardiopatii cronice ischemice, hipertensiune arteriala, valvulopatii, sechele postaccidente vasculare cerebrale, boli cronice ale venelor); boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, afectiuni alergice cutanate); boli ale tubului digestiv si ale glandelor anexe (gastrite cronice hipo- si hiperacide, boala ulceroasa, litiaza biliara); boli endocrine (boala Basedow, hipertiroidism); boli ginecologice (metroanexite, sterilitate, amenoreea, hipomenoreea ); boli ale aparatului locomotor (afectiuni articulare, poliartrita reumatica, artroza, discopatii lombare, spondilita); boli de nutritie ; afectiuni asociate procesului de imbatranire.

Contraindicatii:

Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, boli psihice, boli de natura tuberculoasa, sarcina normala peste 3 luni.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Bai carbogazoase; mofete; electroterapie: curenti diadinamici, neuroton, ultrasunete, magnetodiaflux, unde scurte, aerosoli; hidroterapie: bai galvanice, dus masaj, dus subacval, masaj subacval cu jacuzzi, afuziuni; termoterapie: impachetari cu parafina; kinetoterapie: masaj uscat, gimnastica medicala si de intretinere in sala de gimnastica.

Durau

Descriere statiune:

Durau este o statiune climaterica. Climatul este subalpin, cu un aer ozonat de o mare puritate. Temperatura medie, in ianuarie, este de -4 grade Celsius, depunerea medie a stratului de zapada este de 50 cm si dureaza din decembrie pana in martie.Statiunea dispune de teren de tenis, handball si volei, partie de schi cu telescaun, surfing pe lacul Bicaz.

Amplasament geografic:

In judetul Neamt, este situata la 60 km nord-vest de Piatra Neamt si la 6 km de lacul Izvorul Muntelui, la poalele Masivului Ceahlau, la o altitudine de 780-800m, pe versantul de nord-vest al masivului Ceahlau.

Factori naturali de cura:

Climat tonic stimulator cu aer curat, fara praf si particule alergice si atmosfera bogata in ozon.

Atractii turistice:

Sezonul alb dureaza din decembrie pana in martie si ofera posibilitati de schi si sanie pentru incepatori si avansati. Localitatea este si loc de plecare in trasee in Ceahlau sau spre Lacul Bicaz. Posibilitati de practicare a sporturilor nautice pe timp de vara. Exista centre de inchiriat echipament pentru ambele sezoane. Se pot vizita: Schitul Durau; Cetatea Neamtului; Manastirile Neamtului, Moldovita, Agapia, Varatec; Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti; Rezervatia de Zimbri Dragos Voda; Casa de vara M. Sadoveanu.Drumetii montane in Masivul Ceahlau cu urmatoarele trasee: Cabana Fantanele, Cascada Duruitoarea, Cabana Dochia.

Indicatii terapeutice:

Statiunea Durau este recomandata pentru odihna si tratament al nevrozelor astenice, a starilor de slabiciune, a anemiei, pentru refacerea dupa eforturi psihice sau intelectuale.

Lacu Sarat

Descriere statiune:

LACU – SARAT este o cocheta statiune balneara, situata în Câmpia Brailei, la numai 5,5 km de orasul Braila, de care se leaga printr-o linie permanenta de tramvai construita înca din anul 1900 si autobuz. Desi aflata în plina câmpie, pe malul lacului al carui nume îl poarta, statiunea este înconjurata de 70 ha de padure, care atenueaza climatul de stepa si constituie un placut loc de recreere. Astazi reputatia statiunii a trecut peste hotare, continuând sa fie un punct de mare atractie, anual înregistrându-se un numar mare de turisti care vin aici pentru tratamente calde.

Amplasament geografic:

In Câmpia Brailei, la numai 5,5 km de orasul Braila.

Factori naturali de cura:

Lacul, cu salinitatea crescuta, este format pe un vechi curs al Dunarii, de care acum este complet izolat.  Apa lacului este sulfatata, clorurata, sodica, magneziana cu o mineralizare de 83,955 mg/l ;

climat excitant de solicitare . Adâncimea apei variaza între 0,6m si 1,80 m. Fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafata de un namol terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare. Virtutile terapeutice ale apei si namolului au fost puse în valoare înca din anul 1879. Se apreciaza ca aici exista unul dintre cele mai valoroase namoluri sapropelice din tara (continând 41% substante minerale si 39 % substante organice), bogat in hidrogen sulfurat, si ape cu cea mai mare concentratie salina, realitate confirmata si de faptul ca majoritatea pacientilor încheie cura balneara într-o stare ameliorata.

Atractii turistice:

Manastirea Lacu Sarat (constructie in intregime din lemn in statiunea Lacu-Sarat, un important centru duhovnicesc si misionar, aflat in slujirea numerosilor pelerini, veniti din toate colturile tarii).

Se pot vizita, in orasul Braila, din apropiere: Casa memoriala Panait Istrati ce se afla în incinta Gradinii Publice; Biserica Greaca; Biserica Sfintii Arhangheli (actual este pictata, fiind una din putinele biserici în care se încearca respectarea canoanelor bizantine ale picturii icoanei); Biserica Sfântul Nicolae; Piata Traian si zona veche a orasului; Piata Independentei; Faleza Dunarii; Esplanada Dunarii; Insula Mica a Brailei; Centrul Civic cu fântâna arteziana în trepte; Parcul Monument; Gradina Publica; Gradina zoologica; Muzeul Brailei; Centrul Cultural Nicapetre; Sectia de Arta a Muzeului Brailei; Sectia de Stiinte ale Naturii a Muzeului Brailei; Casa Memoriala Panait Istrati; Galeriile de Arta Emilia Dumitrescu; Casa memoriala Perpessicius; Teatrul "Maria Filotti" Braila.

Indicatii terapeutice: Afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze); afectiuni reumatismale inflamatorii; afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita) ; afectiuni postraumatice (redori articulare posttraumatice, recuperare dupa imobilizari în aparat gipsat, recuperari dupa operatii pe muschi, articulatii si oase, entorse si luxatii); afectiuni dermatologice (unele forme de psoriazis, ichtioze, cheratodermii, neurodermite); afectiuni neurologice periferice ; afectiuni ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite cronice); afectiuni endocrine (hipotiroidie benigna, hipoovarita puberala); afectiuni ale aparatului locomotor (reumatismale degenerative, inflamatorii, posttraumatice dupa fracturi, entorse, luxatii) ; boli asociate: afectiuni dermatologice, boli endocrine si de nutritie, boli profesionale de uzura (munci grele în mediu toxic, trepidatii, munca de noapte, frig si umiditate prelungita). 

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament: Bai calde cu apa sulfuroasa la cada; împachetari calde cu namol; bai galvanice, termoterapie, aerosoli ; electroterapie: curenti de joasa, medie si înalta frecventa, unde scurte,ultrasunet; laserterapie; proceduri cu câmpuri magnetice de joasa frecventa; masaj terapeutic, gimnastica medicala.

Ocna Sibiului

Descriere statiune:

Statiunea Ocna Sibiului, denumita si litoralul Ardealului, este situata la o altitudine de 400 m fata de nivelul marii în partea nord-vestica a Depresiunii Sibiului, la 15 km de orasul Sibiu. Zona se încadreaza în climatul temperat continental de deal si de podis cu unele nuante locale (inversiuni de temperatura iarna, calm atmosferic, insolatie puternica) particularitati climatice care au un rol important în prevenirea si tratarea unor boli.

Elementul hidrologic este bogat reprezentat prin salba de lacuri ce însumeaza o suprafata hidrologica de 35.700 metri patrati si un volum de 265.700 metri cubi. Cele mai importante lacuri sunt: „Lacul fara fund", declarat monument al naturii, cu cel mai puternic fenomen de heliotermie, „Lacul Ocna pustie" care are 160 m adâncime fiind cel mai adânc lac antroposalin din România si „Lacul Brâncoveanu”, lacul cu cea mai mare salinitate din statiune,(310 g/l salinitate).
În prezent Complexul Balnear Ocna Sibiului este refacut în întregime, în urma unui proces intens de restaurare ce a urmat îndeaproape linia arhitectonica originala a arhitectilor vienezi.

Amplasament geografic:

Statiunea Ocna Sibiului se afla situata la 15 km de Sibiu si este legata de oras prin DJ 106B si prin calea ferata Sibiu-Copsa Mica.

Factori naturali de cura: Ape sarate de mare concentratie a lacurilor, apa minerala a izvorului Horea, namol sapropelic, topoclimat sedativ relaxant cu efecte tonifiante asupra organismului uman.

Atractii turistice:

Biserica Cetate Reformata - la origine bazilica romana,este construita din piatra si caramida,cu ziduri foarte groase cu contraforturi ,cu trei nave si sase travee, cu absida semicirculara si cu turn-clopotnita masiv.

Portalul sudic pastreaza un basorelief romanic reprezentand arborele vietii flancat de doi lei. Fiind asediata de mai multe ori datorita unui incendiu biserica a fost refacuta in stilul gotic tarziu, cu cateva elemente renascentiste. Din anul 1569 biserica a fost trecuta de la cultul romano-catolic la cultul reformat calvin;

Biserica ortodoxa romana Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril - este ctitorita de Mihai Viteazul, care dupa batalia de la Selimbar din 1599 in drum spre Alba Iulia, s-a oprit la Ocna Sibiului si a poruncit si randuit sa se construiasca o biserica, va fi reconstruita in anul 1695 de domnitorul Constantin Brancoveanu.

In interior biserica este pictata si pasteraza fragmente importante de pictura brancoveneasca precum si tabloul votiv din anul 1723, infatisandu-i pe domnitorii ctitori Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu;

Complexul balnear- construit intre anii 1907 si 1909 a fost realizat cu o arhitectura specifica stilului "la belle AŠpoque", unitar si armonios, cu bogate ornamentatii cu elemente florale si vegetale in stilul decorativ geometric vienez numit "Jugendstil" si caracteristice "Artei 1900" in Transilvania.

Muzeul sarii - amenajat in cladirea Scolii de sus, prezinta istoria exploatarii sarii si a balneatiei, avand sectiuni de istorie, etnografie, arta populara si o mica galerie de arta.

Imprejurimile statiunii ofera ocazii minunate de a organiza excursii la vechile cetati medievale sau in orase precum: Sibiu, Medias, Cluj, orase binecunoscute pentru ambianta Evului Mediu.

Indicatii terapeutice:

Afectiuni reumatismale degenerative articulare (spondilartrozele, coxartrozele, gonartrozele, artrozele mainilor, artrozele picioarelor, artrozele umerilor); afectiuni reumatismale degenerative abarticulare (entesomiopatiile, indiferent de localizarea lor, periartritele scapulohumerale, coxo-femurale, epicondilitele, calcaneitele exostozice, metatarsalgiile posturale, etc.) afectiuni reumatismale inflamatorii nespecifice (spondiloartropatiile seronegative:spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida, poliartrita psoriazica, etc., dupa remisia puseului acut de activitate a bolii); afectiuni ortopedice post-traumatice si complicatiile acestora (fracturi dupa scoaterea aparatelor gipsate, sau consolidari cu material de osteosinteza metalica, algoneurodistrofiile, în stadiile I si II); afectiuni neurologice periferice (nevralgii si nevrite); afectiuni neurologice centrale sechelare dupa traumatisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemiparezele, paraparezele, etc); recuperarea dupa interventii chirurgicale plastice ale mainilor sau picioarelor; afectiuni inflamatorii subacute si cronice ginecologice (anexite, colpite, vulvo-vaginite, combaterea sterilitatii determinate de afectiuni inflamatorii metroanexiale cronice sau cicluri anovulatorii); afectiuni cronice dermatologice exfoliative (psoriazis); afectiuni cronice oto-rino-laringologice si pulmnonare (rinite alergice, rinite hipertrofice, sinusite, faringolaringite, angine repetate, traheobronsite); afectiuni endocrinologice de hipoactivitate; tratamente preventive pentru pacientii cu risc de a dezvolta o boala a sistemului locomotor; tratamente pentru combaterea stresului si mentinerea starii de sanatate.

Tratamentul profilactic urmareste:
-antrenarea permanenta a mecanismelor de aparare proprii si adaptarea organismului uman împotriva bolilor
-cura antistres
-cura de prevenire a îmbatrânirii

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Balneoterapie; hidroterapie; termoterapie (tratament cu namol si parafina); terapie contrastanta (sauna); pneumoterapie (aerosoli si pulverizatii); mecanoterapie; electroterapie; kinetoterapie; laserterapie; fototerapie.

Contraindicatii: hipertensiune arterial, TBC sau alte boli anergetice, afectiuni reumatismale inflamatorii: poliartrita reumatoida, artrite, coronaropatii, insuficienta cardiac, accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice, tromboflebita, focare infectioase de orice natura si oricare localizare (orice lucrare dentara, otita, toxinfectie alimentara), convalescente post-virotice: traheobronsite, pneumonii, gripa acuta, afectiuni renale, afectiuni hepatice, hepatite virale acute si cornice, insuficienta hepatica.

Sangeorz Bai

Descriere statiune:

Sangeorz Bai este un oras statiune care este înconjurat de maguri vulcanice (dealuri) acoperite de paduri de fag si brad, astfel ca depresiunea formata este ferita de calduri excesive si de vânturi reci. Apele de munte care izvorasc din muntii Rodnei si se revarsa în Cormaia sunt gazda pastravului, lipanului, cleanului si mrenei, constituind principala atractie a pescarilor amatori. Conditiile favorabile oferite de formele de relief, factorii climatici, bogatia, varietatea si originalitatea faunei si florei satisfac cerintele diferitelor tipuri de turism.

Amplasament geografic:

Statiunea este situata în extremitatea nord-estica a judetului Bistrita Nasaud, în partea de sud a Muntilor Rodnei, la o altitudine de 435-450 m, la 56 km de municipiul Bistrita si 31 km de Nasaud, la confluenta pâraielor Borcut si Cormaia cu Somesul Mare.

Factori naturali de cura:

Namol mineral; bioclimat sedative de crutare; ape minerale bicarbonate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, carbogazoase; aceste ape minerale au o eficacitate mare în tratametul bolilor tubului digestiv, afectiunilor hepato-biliare, bolilor metabolice si de nutritie. În cura externa au un efect terapeutic asupra bolilor reaumatismale degenerative, diartritice si asupra afectiunilor cailor respiratorii.

Statiunea Sîngeorz-Bai dispune de: 9 izvoare de ape minerale; mofete (emanatii naturale de CO2); aerosoli; acupunctura, masaj, electroterapie si hidroterapie.

Atractii turistice:

Casa memoriala George Cosbuc, Casa memoriala Liviu Rebreanu, Ruinele cetatii Rodna, Muntii Rodnei, Muzeul de arta populara Nasaud.

Indicatii terapeutice:  

Afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide si hiperacide, ulcere gastrice si duodenale cronice, sechele dupa stomac operat pentru ulcer, constipatie cronica, colite cronice, nespecifice); afectiuni hepato-biliare (dischinezie biliara, colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa, stari dupa ficat operat, hepatita cronica, pancreatita cronica); afectiuni metabolice si de nutritie (diabetul zaharat, stari de hiperucemii, de hiperlipemii, obezitate); afectiuni asociate (respiratorii, reumatismale degenerative si abarticulare, cardiovasculare).

Contraindicatii:

Toate afectiunile acute, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Buvete pentru cura interna cu ape minerale; instalatii pentru aplicatii calde de namol si parafina; instalatii pentru electro si hidro-terapie; mofete; sali de gimnastica medicala; masaj medical.

Slanic Moldova - Targu Ocna

Descriere statiune Slanic Moldova:

Statiunea Slanic Moldova, supranumita ,,Perla Moldovei”, este amplasata pe versantul estic al Carpatilor Orientali, intr-o depresiune strabatuta de raul Slanic.

Renumele statiunii Slanic Moldova este dat de cele peste 20 de izvoare de apa minerala captate si utilizate in scopuri curative.

Faptul ca izvoare de tipuri atat de variate izvorasc pe o zona relativ restransa, uneori chiar alaturi unul de celalalt, si totusi diferite ca efecte curative, constituie o particularitate balneologica rar intalnita atat la noi in tara cat si peste hotare.

Pentru anii  care vin Slanic Moldova are tot arsenalul pregatit pentru a-si intampina turistii :

spatii de cazare de o inalta calitate si diversitate la preturi competitive; personal inalt calificat; obiective, peisaje si trasee turistice extraordinare; potential curativ extraordinar al statiunii combinat cu vasta experienta a personalului medical; restaurante, cluburi, discoteci; inchirieri atv-uri, sanii, schiuri, biciclete, etc; pescuit, vanatoare; concerte in aer liber.

Pe langa cele enumerate mai sus se adauga se adauga partia de schi, care din pacate, este inca in faza de proiect, desi el a fost initiat inca din anul 2003 in programul “Superschi in Carpati”. Legat de demararea acestui program, in mod frecvent apar informatii contradictorii care confirma sau infirma inceperea lucrarilor.

Descriere statiune Targu Ocna:

Târgu Ocna este un oras din judetul Bacau, Moldova, România. Are o populatie de 13.600 locuitori. Orasul a fost ridicat la rangul de statiune montana, fosta statiune balneo-climaterica înainte de razboi datorita izvoarelor pe care le poseda si a salilor de tratament din Salina.

Statiunea Târgu Ocna dispune de un climat de dealuri sedativ cu temperaturi moderate si precipitatii în valoare de 700 mm anual. În afara de acest climat sedativ un factor de cura important îl reprezinta apele minerale din statiune care se înscriu în categoria apelor minerale clorurate, sodice, slab bicarbonatate si usor sulfuroase si sunt utilizate în principale pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv si ale aparatului locomotor. În cadrul salinei de aici functioneaza un sanatoriu destinat tratamentului bolnavilor de astm alergic.

Amplasament geografic Slanic Moldova:

Cunoscuta localitate balneara, Slanic Moldova este situata pe versantul estic al Carpatilor Orientali (în masivul Nemira) la înaltimea de 530 m pe valea pârâului Slanic. Orasul se desfasoara într-o depresiune acoperita de paduri de foioase si conifere. Slanic-Moldova, oras în estul României (Judetul Bacau), asezat pe râul Slanic (un afluent al Trotusului), la poalele Muntilor Nemira (Carpatii Orientali), altitudine 530 m, într-o vale înconjurata de paduri de fagi si brazi, la 84 km sud-vest de Municipiul Bacau (resedinta Judetului Bacau). Statiune cu sezon permanent, cu o clima intramontana-depresionara temperata, cu un aer pur, lipsit de praf si particule ce pot provoca alergii, si bogat în aerosoli rasinosi si ioni negativi. Temperatura medie anuala este de 7,4°C .

Amplasament geografic Targu Ocna:

Statiunea balneoclimaterica de interes local si national, Târgu Ocna este situata în judetul Bacau în nord-vestul Depresiunii Casin, la poalele muntilor Berzunti, la o altitudine de 260-280 m pe cursul râurilor Trotus si Slanic.

Factori naturali de cura Slanic Moldova:

Apele minerale de la cele peste 20 de izvoare se clasifica, din punct de vedere al compozitiei chimice, in urmatoarele grupe: ape minerale clorurosodice, alkaline, carbogazoase, slab sulfuroase, bromurate, iodurate (izvoarele 1 bis, 3, 6, 8, 10, 12, 13, 14, 15, indicate in sfera actiunilor gastrice si a glandelor anexe); ape minerale alkaline, clorurosodice, carbogazoase, hipotone (izvorul Ciunget, indicat cu precadere in fazele alergice ale bolii ulceroase si in hepatitele cronice persistente); ape minerale alkaline, slab feruginoase, hipotone (sondele 1 si 2, indicate in terapia de recuperare a afectiunilor digestive si hepatobiliare); ape minerale sulfuroase, clorurosodice, slab carbogazoase (izvorul Cascada, indicat cu precadere in proceduri inhalatorii); ape minerale feruginoase, carbogazoase (izvoarele 14 si Cherches, recomandate in micoze ale pielii, paradontoze, dar si intratamente cosmetice – uz extern); ape minerale vitriolice – feruginoase (izvorul 8 bis) si vitriolice – silicioase (izvorul 5); ape minerale oligominerale (izvorul 300 de scari, indicat in procese inflamatorii ale cailor urinare, litiaze urinare); microclimatul de salina de la Targu Ocna unde curantii cu afectiuni respiratorii sunt transportati organizat din statiune (in salina, temperatura aerului +12°C, presiunea atmosferica – 731 mm Hg – si umiditatea aerului – 60 – 80% sunt constante; de asemenea, se constata lipsa totala de alergeni, o concentratie mare a aerosolilor de sodium, calciu si clor; concentratia ridicata a bioxidului de carbon din apa, comparativ cu cea de la suprafata, determina excitarea fiziologica a centrului respirator); bioclimat sedativ de crutare.

Factori naturali de cura Targu Ocna:

Izvoarele de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, slab bicarbonatate, hipotona, recomandate pentru tratarea de afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, ginecologice cronice, reumatismale si ale cailor respiratorii; mediul de salina (Salina Târgu Ocna), al carui microclimat este recomandat pentru tratarea afectiunilor cronice respiratorii (în principal astm, bronsita cronica); bioclimatul sedativ, de crutare, cu usoare nuante de stimulare.

La baza pantei Dealului Magura apar la zi, de-a lungul unui aliniament, sapte izvoare de ape minerale, ale caror captari au fost amenajate si utilizate de peste 100 de ani (anul 1888). Amenajarile exterioare, realizate din lemn, sunt acoperite, au aspect de chioscuri, iar apele curg liber pe conducte de plastic, în buvete. Sunt afisate la vedere compozitia mineralogica a apelor si recomandarile terapeutice. Analizele realizate de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie - INRMFB au aratat ca acestea au continuturi cuprinse între 4,139 -12,793 g/I si prezinta interes terapeutic pentru cura interna si externa.

Salina este situata la circa 2 km de oras, în masivul de sare Vâlcele-Slatinele, la 240 m adâncime si reprezinta, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat în terapia afectiunilor respiratorii. Recunoasterea si utilizarea în scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere în ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii începând înca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta îmbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati, ameliorarea pâna la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati în timpul celor doua razboaie mondiale în pestera dezvoltata în sare Kluttert, utilizata ca adapost în timpul bombardamentelor. Caracteristica principala a microclimatului salinelor este constanta parametrilor fizici, chimici si microbiologici (fara variatii zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din România sunt: temperatura, de aprox. 12° - 13°, umiditatea relativa, de cca. 60 - 80 %, curentii de aer cu viteze , reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similara celei de la exterior sau cu diferente mici. Toate aceste caracteristici determina un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat si pulmonar echilibrat. În concluzie, bioclimatul de salina are caracter sedativ de crutare, cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, usor racoros ca temperatura si echilibrat sub aspectul umezelii. Studiul microclimatului de salina realizat în Salina Trotus a evidentiat: temperaturi cu variatii minime (sub 10 C ), cuprinse intre 12,8 - 12,90 C, în perioada toamna - iarna si între 13,2 - 13,40 C, în perioada de vara; valori ale umiditatii relative a aerului cu variatii sub 10 %, de la 74 - 75 %, iarna, la 80 - 82 %, vara; variatia extrem de redusa a cantitatii de oxigen, ca si a continutului de aerosol salin (130 - 170 particole / cm3; presiunea atmosferica - 70 - 73 cm Hg; absenta totala de alergeni (mucegaiuri si germeni patogeni); curentii de aer au viteze foarte reduse, în general imperceptibile.

Determinarile chimice au aratat în general, absenta aeropoluantilor, un pH usor acid al aerului, prezenta ionilor de Na, Ca, Mg. Evaluarile aeromicroflorei au demonstrat un înalt grad de puritate al aerului, atât vara, cât si iarna. Se apreciaza astfel, pe baza rezultatelor studiului, ca bioclimatul salinei este caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab (corectat printr-un program de miscare si vestimentatie adecvata), cu indicele de stres cutanat hipotonic, moderat, si indice de stres pulmonar echilibrat, asadar, un bioclimat sedativ de crutare. Baza de turism precum si obiectivele turistice din mina Trotus sunt amplasate la orizontul IX, la 240 m adâncime. Accesul se face pe un plan înclinat, spiralat, de 3,2 km lungime, cu microbuzele Salinei.

Atractii turistice Slanic Moldova:

Cazinoul, construit în 1894, monument de arhitectura; Cascada Slanic (599 m. altitudine); Parcul statiunii; Drumetii la Cheile 300 de scari pe Dealul Dobru, 826 m altitudine; Manastirea Runcu (1457), Onesti - Biserica Adormirii Maicii Domnului (1493), Comanesti - Palatul Ghica (1790), Tescani - Muzeul George Enescu

Atractii turistice Targu Ocna:

Biserica "Raducanu", cu hramul "Buna Vestire" (ctitorita în anul 1694 si refacuta în 1763); lânga peretele sud-estic al bisericii se afla mormântul marelui diplomat si scriitor Costache Negri (1812 - 1876); monument de arhitectura; Biserica Domneasca din Lemn "Cuvioasa Parascheva" (sfârsitul sec. al XVI-lea, refacuta în anul 1725); monument de arhitectura; Biserica de Lemn "Sfântul Gheorghe" (ctitorita în anul 1761 ); monument de arhitectura; Biserica "Sfântul Nicolae" (ctitorita în anul 1580, transformata în anii 1768, 1883); în incinta acesteia se afla cimitirul cu tunuri, în care odihnesc 69 de eroi cazuti în luptele de la Cosna si Ciresoaia, din vara anului 1917; monument de arhitectura; Biserica "Sfânta Treime (1810); monument de arhitectura; Biserica "Sfintii Împarati Constantin si Elena" (1824); Biserica Armeneasca "Sfânta Nascatoare" (1808, refacuta în anul 1825); Biserica "Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil" (între 1737, reconstruita în anul 1849); Biserica fostei Manastiri "Precista" (1662, refacuta în anuI 1860); Biserica "Adormirea Maicii Domnului", fosta Manastire "Precista", a fost construita de marele vistier Gheorghe Ursache, pe la anul 1662, si a fost închinata Manastirii Ivir, de la Muntele Athos, în anul 1683; monument de arhitectura; Manastirea "Magura Ocnei" - (prima mentiune a schitului apare într-un document din 13 noiembrie 1665; refacuta în anii 1665, 1750, 1803, 1990); în prezent, Muntele Magura a devenit un loc de pelerinaj, un puternic centru de spiritualitate ortodoxa.

Indicatii terapuetice Slanic Moldova:

Afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cornice hiperacide, ulcere gastrice si duodenale la minimum trei luni de la perioada dureroasa, stari dupa stomac operat, colite cronice nespecifice); afectiuni hepato – biliare (dischinezie biliara, colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa, stari dupa ficat operat - colecistectomie); afectiuni ale cailor respiratorii (astmul alergic, traheo – bronsitele cornice, bronsiectazia, emfizemul pulmonar, rino – sinuzitele cronice); afectiuni metabolice si de nutritie (forme usoare si medii de diabet, obezitate); afectiuni ale rinichiului si cailor urinare; afectiuni neurologice periferice; afectiuni posttraumatice; afectiuni asociate (reumatisme degenerative sau abarticulare, afectiuni cardiovasculare, endocrine, ginecologice, boli profesionale, nevroza astenica).

Indicatii terapuetice Targu Ocna:

Afectiuni ale cailor respiratori, afectiuni digestive, hepatobiliare, ale rinichilor si ale cailor urinare, afectiuni neurologice periferice,afectiuni reumatismale.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament Slanic Moldova:

Instalatii pentru cura interna cu ape minerale; instalatii pentru terapie respiratorie (aparate pentru aerosoli si inhalatii cu ape minerale si substante medicamentoase); sanatoriu subteran cu microclimat de salina la Targu Ocna; instalatii pentru bai calde cu ape minerale; instalatii complexe pentru electro- si hidroterapie; sali pentru gimnastica medicala, masaj manual; mofeta.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament Targu Ocna:

Centrul de tratament balnear Parc Magura are o suprafata de 1.019 mp cuprinzand: Baza de tratament cu spatiile de testare medicala, spatiile de fizioterapie, intretinere si recuperare precum si spatiile tehnice aferente. Acest corp de cladire este construit din doua aripi dispuse simetric  in fiecare dintre ele urmand  a functiona cabinete pentru tratamente de fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, bai galvanice, impachetari cu parafina, dietoterapie, masaj recuperatoriu, dus subacvatic, tratamente aerosoli, cabinet de infrumusetare,  drenaj limfatic,etc. iar intr-un viitor apropiat, intr-un spatiu va fi amenajata o  moderna sala de fitness .
Serviciile oferite de dotarile bazei de tratament sunt completate cu functiunile complementare, respectiv doua piscine in aer liber, amplasate in incinta interioara a bazei de tratament, una pentru adulti si cealalta pentru copii .

Tipuri de proceduri in Salina Targu Ocna:  tratament cu aerosoli naturali salini. Turistii beneficiaza de serviciile unui cadru medical si ale unui profesor de sport, de un cabinet medical dotat cu aparatura de specialitate pentru interventii de urgenta si un salon cu patru paturi. Programul de tratament cuprinde: odihna, gimnastica medicala generala si respiratorie, jocuri distractive si sportive (sah, tenis, baschet), plimbari, alergari cu caracter de antrenament moderat la efort, programe de educatie sanitara.

Sovata

Descriere statiune:

Statiune cu sezon permanent, Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine statiune balneara. Este înconjurata de dealurile Cireselu (912 m), Capela (720 m), Bechis (1.079 m), Dealul Mic si Muntele de Sare, fiind acoperita cu paduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni.

Statiunea are o clima subalpina, cu veri racoroase (temperatura medie în iulie este de 18,5°C) si ierni blânde (temperatura medie în ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuala este de 7,6°C, iar media anuala a precipitatiilor este de 750 mm.

Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate (cu concentratie mare - de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza în functie de acumularea caldurii solare în apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din râulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, sa varieze între 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adâncimea de 1 m si 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.

Amplasament geografic:

Situata în partea central nordica a României, pe cursul superior al râului Târnava Mica, în depresiunea Praid - Sovata la piciorul sud - vestic al Muntilor Ghiurghiului, la o altitudine de 500 m.

Factori naturali de cura:

Apa minerala clorurata sodica a lacurilor helioterme, de mare concentratie, avand o temperatura in lac, care variaza vara la 1 m adancime intre 30° - 40°C, iar la 1,50 m intre 40 – 50°C si o concentratie de 40 –250%; namol sapropelic provenit din lacuri; bioclimat de crutare.

Atractii turistice:

Praid - salina si muntele de sare, Muzeul Mineritului, Corund - obiecte din ceramica smaltuita, Sighisoara - Cetatea Medievala (sec. XIV-XVI); pârtii de schi si sanius la cca. 14 km; Tg. Mures ( Casa Teleki, monument de arhitectura baroca, Biblioteca Bolyai cu 55000 de volume , Biblioteca Teleki cu 65 incunabule, 44 editii princeps, 1200 de titluri de tiparituri din sec XV - XVII)

Indicatii terapeutice:

Afectiuni ginecologice (insuficiente ovariene, cervicite, metroanexite cronice, sterilitate secundara); afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze, poliartroze); afectiuni reumatismale inflamatorii (stari algice articulare); afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala); afectiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stari dupa operatii pe articulatii, muschi sau oase, stari dupa fracturi, entorse, luixatii); afectiuni neurologice periferice (pareze usoare, sechele dupa polineuropatii, sechele dupa poliomielita); afectiuni asociate (endocrine, cardiovasculare, nevroza astenica, afectiuni metabolice si de nutritie, boli profesionale).

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Instalatii pentru bai calde la vane si bazine cu ape minerala sarata; instalatii pentru aplicatii calde cu namol; instalatii pentru tratamente ginecologice (irigatii vaginale cu apa minerala si tampoane vaginale cu namol); bazine pentru kinetoterapie; instalatii pentru electro- si hidroterapie, sala de gimnastica medicala, masaj medical; instalatii si amenajari pentru aerohelioterapie si bai in aer liber in lacurile Ursu si Alunis.

Tusnad

Descriere statiune:

Statiunea Tusnad a fost supranumita ,,Perla Ardealului” pentru decorul de o frumusete rara, aerul ozonat si seviciile de tratament de foarte buna calitate. Astazi, dupa o jumatate de secol de functionare ca statiune balneara, Tusnad isi mentine acest renume. Tusnad ramane o destinatie tentanta in orice anotimp iar in zilele cu vreme buna pentru excursii, merita vizitate obiectivele turistice din zona.

Amplasament geografic:

Baile Tusnad sunt situate în partea sudica a depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între muntii Harghita si Bodoc, într-un splendid defileu al Oltului. Pozitia în teritoriu îi confera un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat în aerosoli rasinosi si ioni negativi care fac ca statiunea sa dispuna de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortarii psihice. Este situat în partea sudica a depresiunii Ciucului, între muntii Harghita si Bodoc, în cheiurile Oltului, la o altitudine de 650 m.

Factori naturali de cura:

Ape minerale carbogazoase cloruro-sodice bicarbonate, mofete (emanatii naturale de bioxid de carbon, sau gaz uscat, cum este valorificat fenomenul in cura balneara la noi in tara; acest fenomen este unic in lume), bioclimat de tip subalpin stimulant, tonifiant; statiunea beneficiaza de aer curat, ozonizat si de un climat subalpin.

Atractii turistice:

Lacul Sf. Ana, singurul lac de origine vulcanica din tara, situat la 950 m altitudine; Ruinele cetatii dacice Piscul Cetatii; Rezervatia naturala Piatra Soimului; Biserica franciscana in stil baroc din Sumuleu, care detine una din cele mai mari instalatii de orga din Ardeal; Lacul Rosu (115 km); Cheile Bicazului; excursii in orasele cetatilor Bran, Sihisoara; Tinovul Mohos (1056 m altitudine); Stanca Soimilor (848 m altitudine); Siculeni (monumentul Szekler); Toplita (manastirea ortodoxa Sf. Ilie); cetatea taraneasca fortificata Carta; Odorheul Secuiesc (cetatea medievala); Lazarea (Movila Tatarilor si castelul Contelui Lazar); Sf. Gheorghe (muzeul national Secuiesc, Muzeul de Arta, Biserica reformata in stil gotic din sec. XIV)

Indicatii terapeutice: 

Nevroza astenica; afectiuni cardiovasculare (infarct miocardic la minim 3 luni de la externarea din spital, hipertensiune arteriala, valvulopatii operate dupa minim 3 luni de la interventie, stari dupa flebite superficiale la minimum trei-patru saptamani dupa faza acuta, stari dupa flebite profunde la minimum 6 luni dupa faza acuta, arteriopatii periferice prin ateroscleroza, varice); afectiuni asociate (afectiuni ale tubului digestiv, endocrine, renale si ale cailor urinare, ginecologice, boli profesionale)

Contraindicatii:

Formatiuni tumorale, reumatism articular acut, insuficienta cardiaca, tiroidite.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Instalatii pentru bai minerale carbogazoase; instalatii pentru mofete, buvete pentru cura interna cu ape minerale; bazin cu apa minerala termala in aer liber, bazin cu apa minerala mezotermala in aer liber, instalatii complexe de hidro si electroterapie, instalatii de aerosoli si inhalatii, sali de gimnastica medicala, masaj medical.

Vatra Dornei

Descriere statiune:

Supranumita si ,,Perla Bucovinei”, statiunea Vatra Dornei este situata la o altitudine de 802 m in Depresiunea Dornelor, la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna, la 112 km distanta de Suceava si 89 km de Bistrita Nasaud. Zona are un climat temperat continental de nuanta alpina, cu o temperatura medie anuala de 4,6 grade Celsius. Regiunea Dornelor este ferita de vanturi fiind strajuita de muntii Carpati care ocrotesc zona. Precipitatiile bogate si relieful sub forma de terase au favorizat dezvoltarea unei intinse panze freatice, care iese la lumina sub forma de izvoare cu apa minerala. Se poate spune ca aici ne aflam intr-o adevarata imparatie a apelor minerale, exploatate si industrial la Poiana Negri, Sarul Dornei si Floreni.

Vatra Dornei este o localitate turistica foarte cautata datorita apelor termale, peisajului, climei si facilitatilor de practicare a schiului. Orasul-statiune este înconjurat de munti împaduriti: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Obcina Mestecanis. Se practica alpinismul si sporturile de iarna, iar localitatea este în acelasi timp si o importanta statiune balneara.

Parcul natural din centrul statiunii, renumit pentru veveritele sale, precum si cazinoul amintesc de faimoasele statiuni balneare din vestul Europei. În oras, cele mai interesante atractii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei si Muzeul vânatorii si al stiintelor naturale. Cei care vor sa exploreze împrejurimile au la dispozitie telescaunul care acopera distanta dintre oras si Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri si Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.

Vatra Dornei este cunoscuta ca o statiune pentru toate varstele, adresandu-se atat persoanelor care doresc sa-si fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarna, sau care doresc sa se odihneasca intr-un bioclimat tonic stimulent cu influenta benefica asupra sistemului nervos.

Amplasament geografic:

Statiunea este situata în nordul României, într-o depresiune a Carpatilor Orientali—Depresiunea Dornelor

Vatra Dornei se afla la 105 km departare de municipiul Suceava (aproximativ 2 ore transport auto si 3 ore transport feroviar), 40 km de Câmpulung Moldovenesc (aproximativ 40 minute transport auto si 1 ora transport feroviar), 85 km de municipiul Bistrita (aproximativ 1 ora transport auto si 5 ore transport feroviar).

Cel mai apropiat aeroport se afla în municipiul Suceava. Accesul se mai poate face si pe Valea Bistritei, pe soseaua ce leaga municipiul Piatra Neamt de Vatra Dornei (165 km - aproximativ 3 ore transport auto).

Factori naturali de cura:

Ape minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone; namol de turba transportat de la Poiana Stampei si folosit la tratament atat sub forma de bai de namol, cat si la impachetari; bioclimat montan cu caracter tonic stimulent.

Atractii turistice:

Terenuri de tenis si fotbal, excursii organizate la manastiri din Nordul Bucovinei, manastiri din jud. Neamt sau Maramures, drumetii pe trasee montane marcate.

In perioada sezonului rece turistilor le stau la dispozitie doua pârtii de schi: Pârtia de schi Dealu Negru, care are o lungime de 3000 m, cu o diferenta de nivel de 400 m si pârtia de schi Parc, de 900 m lungime, cu o înclinare medie de 28,5 grade si diferenta de nivel 150 m. Pârtia de schi Dealu Negru este cea care beneficiaza de instalatia de transport cu telescaun, iar pârtia de schi Parc este dotata cu un baby-schi -pentru copii- si un teleschi.Pârtia Dealu Negru are o dificultate medie fiind destinata mai degraba schiorilor amatori decât celor profesionisti, având si pante mai abrupte, dar care nu provoaca probleme practicantilor acestui sport. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitoresti ale câtorva masive muntoase ce înconjoara depresiunea, cum ar fi: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Suhard si Muntii Obcina Mestecanis. Transportul cu telescaun este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara si iarna.

Indicatii terapeutice: 

Afectiuni cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic in stadiul de post-convalescenta, cardiopatia ischemica, insuficienta mitrala si aortica compensata, hipertensiunea arteriala, arteriopatii periferice prin ateroscleroza, varice); afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze); afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala); afectiuni post-traumatice (redori articulare posttraumatice, stari dupa operatii pe muschi, oase si articulatii, stari dupa entorse, luxatii si fracturi); afectiuni neurologice periferice si centrale (pareze usoare, sechele minore, dupa polineuropatii, sechele tardive dupa hemipareze si dupa parapareze la 2 ani de la debut); afectiuni asociate (respiratorii, endocrine, afectiuni ale tubului digestiv, ginecologice, metabolice si de nutritie, nevroza astenica, boli profesionale).

Contraindicatii:

Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice, boli de natura tuberculoasa.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:

Instalatii pentru bai calde cu apa minerala carbogazoasa la vane; instalatii pentru bai calde de namol si pentru impachetari cu namol; buvete pentru cura interna cu ape minerale; instalatii pentru mofete artificiale; instalatii pentru electro- si hidroterapie; mecanoterapie; instalatii pentru aerosoli; sala de gimnastica medicala, masaj medical; cura de teren.

Statiuni balneare Romania